onsdag 1 augusti 2018

På liv och död

Don’t  mention the war 

Dagen är brännande, kvällen och natten klibbig och morgonluften doftar avgas och är fet och seg. En ynka pust av skitig stadsluft fläktar alltför lätt. Smutsgul himmel. 




Det känns alltmer som att befinna sig i en sämre sci-fi-bok eller i början av en katastroffilm. Lallar runt och njuter av värmen, jag gör verkligen det, samtidigt som det helt klart känns overkligt och fel. Jag är trots allt en sommarbitter svensk, van att småfrysa i gummistövlar bland fästingar, mygg och knott.
Tänker lite på vad man skulle kunna odla på balkongen (som att det skulle räcka på något sätt...) och hur vi skulle göra om vattnet i kranen skulle tryta. Äsch, det kommer några kloka vuxna, oklart vilka, och fixar detta snart.

Läste precis Klein, och jag orkar inte argumentera för eller emot kapitalismen, men vi vanliga, vi behöver inte incitament (belöningen är ju självaste livet), utan reella förändringar och verktyg att leva mer hållbart. En global förändring måste ske med gemensam politisk och diplomatisk vilja, utan hänsyn till industrierna eller enskilda exceptionellt förmögnas behov av ännu mer pengar.
”Why does it matter that Rich makes no mention of this clash and instead, claims our fate has been sealed by “human nature”? It matters because if the force that interrupted the momentum toward action is “ourselves,” then the fatalistic headline on the cover of New York Times Magazine – “Losing Earth” — really is merited. If an inability to sacrifice in the short term for a shot at health and safety in the future is baked into our collective DNA, then we have no hope of turning things around in time to avert truly catastrophic warming.” 
Jag vet inte vad mer jag kan göra. Jag kan leva bättre, mer ”klimatsmart”, men inte göra motstånd och bråka på någon specifik (vad skulle det göra för nytta när utsläpp, smuts och plast tycks så överväldigande och kommer från alla håll?). Så jag letar nedbrytbara plastpåsar och ekokaffe, sorterar och spar, utan att känna någon större entusiasm. Svär inombords åt förpackningsindustrin var dag. Svär åt högerns och marknadens ovilja att ta tag i miljöfrågorna.

Man blir verkligen slö av värmen. 

Samtidigt är jag rädd för vad SD, NMR med flera kommer att hitta på för elände för att skrämma upp människor och uppvigla till hat, för att skifta fokus från de allra viktigaste valfrågorna: om det samhälle och den miljö vi vill ha. Kan längta efter tiden då allt främst handlade om man ville bidra till det gemensamma eller inte. Att bråka om pengar, humanism och solidaritet istället för att brottas med rent existensiella frågor: vem eller vad dödar oss först? 

Min mamma berättade häromdagen vad min morfars mamma, en änka med fem barn i Innsbruck, gjorde för att slippa göra Hitlerhälsningen när soldaterna stod utanför deras port: hon och sällskap vände i porten och hämtade ett bröd att ha under ena armen, och så väskan under andra, så att de bara kunde nicka lätt. Den lilla protesten. Alla är inte intresserade av politik. Vanliga människor har oftast vanliga behov av ett vanligt liv. Men det är vanligt folk som skickas ut i krig och som ska leva med konsekvenserna. Andra dödas på grund av religion, lyte eller övertygelse.
Det berättades om morfar, på hans begravning, att han upprört sprang till sin mamma och skrek om en man utan skärp, morfar bad om ett rep eller något åt honom.  Judar fråntogs skärp och hängslen för att se så sjaviga ut som möjligt. Den diskreta förnedringen.Viktigt med stil för morfar, och rättvisa. Förtryck i det lilla, motstånd i det lilla. Inga hjältar, eller coola partisaner här. Vad morfar smugglade i skogen, utom cigaretter, lär jag aldrig få reda på, men jag vet att morfar gick med bröd till dem som levde bakom stängslen i alla fall. Storebror var officer och satt fängslad i Ryssland, och gick sedan hem ensam, till fots, genom Europa när kriget var slut. Han jobbade sedan med utsatta resten av sitt liv, men samtidigt: don’t (ever!) mention the war. Morfar läste böcker om kriget tills han dog. I Sverige vände vi mest bara blad. Vad hade jag gjort om kriget kom? Vad gör vi om Sverigedemokraterna tar makten? Man är ju liten, rädd och feg innerst inne.

Ser brevet min lillebror hittat, undertecknat från den svenske professorn till herr docent som avslutas med Heil Hitler och jag tänker hur vi i Sverige låtsats att vi inte har några kopplingar till krigen och nazism. Som europé har du kopplingar till krigen även om du är en  oskyldig svensk. Ny demokrati gläntade på, och Sverigedemokraterna öppnade, Pandoras ask. Sverigedemokrater vi känner kanske är snälla, men troligtvis är de också lite dumma (eller självupptaget intellektuellt sköra). Politik är mer än en reklamannons som säger bevara Sverige svenskt.

Mormor, som var lotta under andra världskriget, upplevde tiden i fält mest som spännande och kamratlig. Sedan tog man emot de vita bussarna. Med en av bussarna kom Mirjam. Mirjam, som blev mormors vän, och som suttit i koncentrationsläger. Hon gick med mig i skogen en sommar och berättade om hur det hade varit i Buchenwald.

Så snälla Sverigedemorater, stick och låt vanligt folk med vanliga problem och liv jobba med det som faktiskt är viktigt på riktigt. Inte er rädsla och ert skithat. Vi måste jobba med viktigare saker nu...
”We aren’t losing earth — but the earth is getting so hot so fast that it is on a trajectory to lose a great many of us. In the nick of time, a new political path to safety is presenting itself. This is no moment to bemoan our lost decades. It’s the moment to get the hell on that path.” (Klein)
Puss!
/Döden döden döden 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar