söndag 22 mars 2015

Modersmjölken


Quand Meme -Nan Paterson 

Solen skänker åter guld på tegelpannor och fasader. Rått och kallt, kaffet mjukt och starkt.

Tänkte på det där med amning. Det har ju varit lite rabalder här i dagarna. Kan vi inte enas om att människor får göra så gott de kan och önskar?  Vill och kan man amma, fine. Det är bäst, billigast och enklast, för det mesta, men är samtidigt jättejobbigt. En innerlig stund som lämnar en alldeles dränerad: utpumpad, på riktigt. Alla de nätter, alla de timmar jag hade behövt vila, satt jag där i sängen i gryningstimmarna. Då, då hade jag behövt höra att mjölkersättning duger minst lika bra. Samtidigt som det enda jag kunde ge min förstfödda i riktig närhet var mitt bröst: min kropp, min näring och min andning. Man gör alltid så gott som man förmår. Alltid barnet först. Alltid så bra man kan och tyar. Det borde inte få tillåtas finnas någon skuld eller skam kring detta. Bara kärlek och omsorg. En sliten, trasig kvinnokropp som behöver läka och ett nytt litet liv värnas. Jag är lycklig över amningen, men det är kanske mest tacksamhet jag känner: att det gick trots allt. 

Kan, eller vill du inte, amma, so be it. Låt kvinnor och barn få vara i fred med detta. Låt männen komma in om de önskar, eller behövs. På det sätt som fungerar bäst för inblandade. Men ett tips: om du ser en trött mamma, kanske med tutten i vädret och blicken i fjärran: gå och köp en kaffe och en karamell! Eller en nyttig frukt. En dunbolsterkudde och en divan går också finemang. Alla dessa små havens man söker: en bänk i vårsolen, en soffa på herravdelningen på Åhléns, kyrkogården, lekplatsen, ett lugnt och stilla fik, på bussen, på flygplanet... I ur och skur. Det är nämligen det lilla barnet som behöver mat. Ur flaska eller tutte: överallt, och precis när som helst - och gärna i lugnan ro och nära en hyfsat ren toalett. Blöjor ska bytas och även föräldrar och barn behöver komma ut och få frisk luft. Jag har hört rykten om att människor tar illa upp av amning. Jag hoppas verkligen att jag hört fel.
Och visst, den här undersökningen kring IQ och amning: Låt inte amning bli en fråga om klass och bildning. Ett litet barn behöver mat. Det är bara det det handlar om. Låt föräldrar välja hur och var bäst de kan och vill. Okej?
Heja alla trötta mammor och 'duktiga' kvinnor som jag är avundsjuk på (och önskar ett lugnare och lättare liv). Här en sång med säckpipor och allt:

Sometimes when this place gets kind of empty
Sound of their breath fades with the light
I think about the loveless fascination
Under the Milky Way tonight

Lower the curtain down on Memphis
Lower the curtain down all right
I got no time for private consultation
Under the Milky Way tonight

Wish I knew what you were looking for
Might have known what you would find
Wish I knew what you were looking for
Might have known what you would find

And it's something quite peculiar
Something shimmering and white
Leads you here despite your destination
Under the Milky Way tonight

Under the Milky way tonight
Under the Milky Way tonight


Oändligt med kärlek då!

 /Döden döden döden Inga kommentarer:

Skicka en kommentar