tisdag 12 juni 2018

Vi i villa

Läste Peter Kadhammars text om (lyx)konsumtion och höga löner. Ja, det går bra för den friska och bostadsägande svensken idag. Jag kan inte skriva den arbetande, tyvärr. 
Vi lever sida vid sida, med våra parallella, mycket olika ekonomier, löner, bidrag och boendekostnader.

Läser också, se ovan exempel, flera arga inlägg efter ett riksdagsbeslut att ge 9000 ensamkommande möjlighet att få upp uppehållstillstånd här, att svensk välfärd kommer att förlora 2,9  miljarder om vi  försöker bistå dem. Dessa pengar skulle tydligen tas direkt från sjukvård, äldre, LSS, polisen, skolan och så vidare. Kontrar försiktigt med att ränteavdraget kostar Sveriges statskassa 30 miljarder per år (stigande kurva). Tänk er summan vid en nätt räntehöjning. Det skattemonstret, det ni. Läs mer här av Ulrika Lindahl, ETC. 

Ränteavdraget är alltså skatteåterbäringen med extra guldkant som alla Sveriges bostadslåntagare får för att de gjort en investering. Man kan också efter en tid uppvärdera sin bostad och få loss ytterligare pengar. Det är semestrarna till andra sidan jordklotet (högsäsong!), flera bilar, vandringskängor för tusentals kronor, renoveringar och en situation där alla faktiskt inte behöver jobba särskilt mycket, utan har  möjliget att förverkliga sig själva, särskilt om man är två då man lever hyfsat lätt på en lön.  - och jag har inte ens nämnt ROT- och RUT-avdraget än. Struntar i det, ni vet ju redan allt om ROT-avdraget som enbart ägare av bostäder får använda sig av. Parallella ekonomier trallar jag.

Jag har själv levt i det här landet och ekonomiskt är det ju en dröm. Men var finns politikerna som förklarar, pedagogiskt, orimligheterna i detta? Jag tror nämligen att de flesta njuter av en sanslöst god ekonomi men samtidigt skäms lite. För varför ska bara fattiga behöva betala full skatt och betala hyror som ingen normalt arbetande, en lön, pensionär eller sjuk klarar av. Eller unga, oetablerade vuxna, för den delen. Bidrag som istället går till alla som äger sitt boende. Det är faktiskt heltossigt.  I Malmö betalar dessutom kommunala hyresgäster kommunala projekt och skattelättnader (inte inte underhåll av fastigheter och bostäder som tänkt) medan hyrorna höjs elegant. I en sossekommun och allt. Skäms!

Jag tycker att det är rimligt och rätt att man tjänar pengar på sina investeringar, sitt arbete eller sina idoga studier, verkligen!! Däremot tycker jag att det är fullständigt orimligt, närmast osmakligt, att bostadsägare ska ha stora årliga bidrag och renoveringar som subventioneras med skattemedel. Eftersom du redan bor billigare än alla andra, tycker vi, staten (oavsett regering), att du ska få ytterligare bidrag och subventioner för att du är så himla gullig? Minns när jag som nybliven husägare dels betalade lägre månadskostnad till banken än till hyresvärden i stan samtidigt som vi amorterade massor - och fick mycket pengar till sommarlovet (ränteåterbetalningen) och bodde som grädde på moset i villakommunen med lägre skatt - som givetvis såg med stor oro på alla hemska flyktingar som skulle ta både grillen och poolen om man inte passade sig... Chocken. Varför hade ingen berättat hur lyxigt och billigt det är att äga och låna till sitt hus? 

Jag är också oerhört less på att man ska jämföra dem som har det sämst (pensionärer mot förmodade arbetsvägrare, losers, flyktingar och sjuka, även kallade parasiter i vissa kretsar). Höj pensionerna för alla som har arbetat. Vet inte om ca 30 miljarder skulle göra någon skillnad, men trolivis kännas sundare för alla som arbetar och alla som arbetat ett helt liv. Vårt system är en flopp för en oerhörd mängd pensionärer (utom för dem som redan haft och fått allt, eller de med ägda, redan betalda bostäder att sälja på ålderns höst). Ge alla pensionärer åtminstone 25000. Sänk hyrorna. Höj lönerna. Låt alla få lite normal guldkant. De som redan har klarar sig, oroa er inte så mycket för dem. Okej? 

Mina borgerliga Gösta Bohman-kramande äldre släktingar, de andra socialliberala Victor Hugo-läsande lärarna och sossarna med IQ som gjorde klassresan, ingen av dessa skulle hängt på krogen och druckit champagne regelbundet mitt i veckan. Det är mer eller mindre normalt idag. I alla fall ett Svensson-liv för många. Tänker på det ibland och just därför träffade Peters text så bra. Stilen och moralen försvann någonstans i kommersen. Just because we can. Det är inte fel att äta och dricka gott, men det blir väldigt intressant när flyktingar anklagas för att ta pengar från, säg, pensionärer när bidragen helt okritiskt går till dem som redan har i princip allt. 

Är jag vänster nu, eller vill jag bara att alla ska kunna leva okej och att vi ska sluta skylla på dem som har det sämst hela tiden? Vad tycker du är rimligt? Eller är jag orättvis mot den välbeställda medelklassens behov av bubbel och frihet? Eller vill jag att alla åtminstone ska ha möjlighet till fest  någon gång ibland? 

Puss på er!!
/Döden döden döden Inga kommentarer:

Skicka en kommentar