torsdag 19 september 2013

(Den pinsamma) avundsjukan

Det bidde inte ens en tummetott.


Oläst helgtidning, blöja och napp  och så lite kaffe. Kom inte till soffan idag heller. 

Kolla den här bloggen till exempel, jag vill också ha det så hemma. Så fantastiskt fint. Precis den färgen på kaklet har vi tittat på till köket. Kanske någon nyansskillnad, men däromkring. Mjukt, vackert, lagom lekfullt och skönt. Bara sådär helt organiskt ekologiskt fantastiskt estetiskt bohemfascistiskt... Typ. 

Jag går här hemma och bara drömmer om att köpa fem, eller om det nu var sju, rullar tapet från Svenskt Tenn till balkongrummet. Ja, spy på mig och min ytlighet. C'est moi, och jag står för den men jag hajar läget. Jag är sjuk och fattig men jag vidhåller min rätt att få drömma om glada färger och fina mönster. Men jag vet, och är okej med det. 
Vi hade också en plan, en finfin plan om att göra vardagsrummet snyggt och vitt. Rolla och få ett rum att verka och vara i. Fin färg, lite plaststrukturtapeter bort och inga direkta konstigheter. I hemlighet, och det här är pinsamt, hade jag en fantasi om att det skulle se ut som på Louisiana. Vitt, vitmålat tegel, trä, trä, och så gamla kopparlampan med trä och prismor. Använda det befintliga rummet, men med vitt. Till och med den skabbiga soffan, med jag vet inte hur mycket barn- och djurkräkor (och kiss) som den kan ha svalt genom åren, skulle se trevlig ut. Det hade nog kunna bli fint, och hade inte slitit sönder plånboken. Så enkelt, tills vi dök på fusket under. Allt bara avstannade. För antingen kan vi fuska ett par år och få det där fina rummet tillfälligt, eller så måste vi göra som man ska, det vill säga ta bort innerväggs-fusket, isolera fasaden(!), riva trätaket (!) och byta golv(!), och det finns verkligen inte på den ekonomiska kartan. Alternativt jättehög elförbrukning och dyr kakelugn. Så vi låter det vara, för inget känns vettigt eller realistiskt - och Triss-tricket verkar inte fungera heller (det händer ju aldrig!). Nej, det blev liksom inte ens en tummetott. Vad gör man? Någon som vet? Så, mitt i vårt lyxiga bostads-gissel, läser jag om den fortsatta utrensningen av allmännyttan.  Urk. Förväntas hyresgästerna betala för skattesänkningar, medan de fastigheter de betalar för att bo i förfaller? Ärligt. Är vi okej med det?

Sedan finns det andra verkliga, stora och enorma problem. Detta var min lilla hög av banalitet och vardaglig futtighet. Min inredningsavundsjuka. Röstade i kyrkovalet gjorde vi i alla fall och det gav väl inte heller så värst mycket. Men min idé om människors lika värde försvinner inte med en längtan efter vårklockor eller klackskor. Jag tänker fortsätta rösta och tro på något bättre.

Pip!
/Döden döden döden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar