onsdag 13 november 2013

I ett enkelt rum


Det regnade en dag och kaffebryggaren stod kall och stilla. Vidunderlig utsikt här i Höör. Vilket töntigt ord, men det får stå kvar, det låter lite pampigt (och man måste ju få unna sig ibland).

Vi är samlade och trötta och jag befinner mig i en värld lika skrämmande som trygg. Eufori och samtidigt fullständigt uttråkad och låg. Hur ska det gå ihop? Det är rent och prydligt i den i stort sett helkvinnliga och välmenande i grunden.  Behagligt, svårt och sorgligt. 

Var ute på promenad i det vackra utomhus. Tänkte på det där med dofter och förnimmelser och att dofter nästan alltid är förväntningarnas minnen. Jag tänker inte: Oh, det doftar tallskog och karlakarl, utan jag förnimmer känslan av att nästan precis vad som helst kan hända i kväll, eller: Världen väntar, världen kallar.  En doft av balett och krossat hjärta, eller: Nu händer det, snön kommer! Något stort. Även om doften av björkvedsbrasa i märgkylig kväll får mig att minnas tant Gertruds långa örsnibbar, päronsoda och tunnbröd i Jämtländsk by. (Det finns en doft jag letar efter, som doftar gröt och kärlek, men den smiter, slinker alltid undan. En ytterst vag doft av någon som jag varit nära, någon som jag som liten tyckt mycket om.) Kanske är det dags för jazz igen.

Nog dör vi allt en smula nu. Eller kurar ihop oss som små knytt. Jag älskar mörkret och vindens doft av jord och hav, den beska doften med ett stråk av snö, långt bak i näsan. Allt ska ruttna och dö bort, dra åt sig fukt och slutligen falla ihop. Får jag också ge upp en stund? Vända och komma åter. Jag är för trött och saknar min distans.

Kärlek,
Döden döden döden - vag i konturerna 

Så undrar jag över det här med Lily Allen. Musiken är trevlig och direkt, fin på sitt sätt, men jag begriper inte bakdelarna. Är det ironi, är det rättvisa eller jämlikhet. En baggy pussy är festligt och generöst, men rumporna. Varför? Varför? Varför? Finns det något radikalt i detta som jag inte förstår?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar