måndag 27 oktober 2014

Höstglöd

Det viner. Det visslas.
Vilken erbarmlig trötthet. Det sjunger i öronen (känns som att det aldrig ska ta slut). Golven böljar, marken rör sig. Har vimsat på stan några dagar. Hjärtat slår: dunk dunk dunk. Någon (eller hundra sexåringar) som ska firas, massor som måste göras och ett minne som inte håller. Låtsas att jag vet vart jag är på väg. Har ingen som helst aning om någonting. Ser någon. Någon med något svårt jagat i blicken, och en trött, trött, tråkig mun. Grå i tonen och håret risigt på ända. Spegeln i affären i ögonvrån. Det är ju jag. Trött så att jag stundvis vill dö, fast ändå inte. Outhärdligt av och till. Kroppen värker influensalikt.

En man visslade efter mig och jag tänkte att här borde jag nog ha blivit arg, men jag orkar aldrig bry mig om sådana saker, fast jag nog borde det. Jag vet inte. Det är som det där med barnen: man får välja sina strider. Istället började det bubbla inom mig. Nästa år är jag mer femtio än fyrtio. Så jag ville bara stå kvar, mitt på gatan och skratta. Sådär lite tokigt, som man inte får. Skratta åt det bisarra med män som visslar och trötta gamla jag. Skulle jag inte nått längre, blivit bättre och mer själsligt framgångsrik och klok? Så blev jag bara en sådan där sliten människa som fnissar; skrattar åt 'tokiga klipp' och yvs över livets frågor. Stora som små. Av och till. En ganska enkel och ytlig person, med berg och dalar. Facetterna ni vet. Precis som när man är mellan- och högstadieung, och blandar Sidney Sheldon med Per-Anders Fogelström med lite Tjechov för att sedan drömma om en ny Jackie Collins efter Nikolai Gogol; de böcker som dök upp. Eller som när man varvade Kool & The Gang med brittiskt svårmod med Prince, Wham och italo 12:or. Det gick faktiskt hur bra som helst.

Orden klarar jag inte just nu. Det får bli som det blir. Rappakalja för dig, något annat för mig. Jag är så lyckligt lottad och ändå står jag bara här. Grå och trött. Nött och dan. Så glad jag ändå kan känna mig för en kopp kaffe och lite matrester. Solen, lite grått och vinden. Löven och livet. Stort och så smått. (Förresten, har ni tänkt på det där med floskler. De där floskelmaskinerna som skriver självklarheter  i stil med:  Glass är kallt! Kompisar är kul! och alla hurrar på. Det är baske mig smått genialt och samtidigt lite märkligt om man får vara sån?)

 Puss!
/Döden döden döden Inga kommentarer:

Skicka en kommentar