tisdag 17 januari 2017

I sagornas värld

Lögnens absoluta lätthet. 

Ni får ursäkta om texten jag klumpig. Hjärnan och jag är i vår allra klumpigaste fas. Men hey, jag försöker i alla fall. 

Älskade Thomas Engströms beskrivning av hur det kan vara att sluta röka. Så är det med mig och min hjärna var dag. Jag kommer att återkomma med hjärnan, men en annan gång. Nu en text om alla människors lika värde. Eller nåt'. 

Huldra med nymf.


Alice Teodorescu framstår säkert för många som tydlig, begåvad och söt. Det är hon också, även om hon inte alltid behöver ha rätt i sak för det. För delar av borgerlighetens naiva, nästintill självupptagna flirt med högerpopulismen är de facto farlig. Jag skulle till och med vilja kalla den samhällsfarlig och kanske lite narscissistiskt världsfrånvänd. Som den lille gossen utan spärrar, självkännedom och känsla för verkligheten går och trånar efter den allra sötaste flickan, med de största ögonen, med den mest troskyldiga blicken och de allra, allra längsta ögonfransarna som skakar nätt på huvudet, tittar upp och säger: Nej, jag gjorde ingenting. Jag vet inte vad du menar? Och han tänker: Nej, inte kunde väl hon, ändå... Jag tror att vi blir bra tillsammans, vi två.

Många som är höger delar inte Janouch, Birros, Heberleins eller Teodorescus världsbild (Sverigebild) och banaliserande av trollens vidrigheter, det är viktigt att poängtera. Jag skulle önska att fler skribenter slutade tala om höger och vänster, och mer om verklig ideologi. Det har blivit så fult med den sortens höger/vänsterkompass. Helgens Teodorescu-text talar med kluven tunga. Det, och detta bör ju inte stå oemotsagt, även om det kan verka småaktigt. Orkar inte gå in och detaljkritisera texten, som vid första anblick kan kännas hyfsat vettig, men citerar nedan:
"Efter att noga ha följt den svenska, alltmer polariserade debatten i Sverige, har jag landat i slutsatsen att många av de som använder devisen "alla människors lika värde", för att isolera de vars åsikter de inte delar, oftast gör det i all välmening, i fast övertygelse om att de dragit de nödvändiga lärdomarna av historien. Deras engagemang, på gränsen till aktivism, härstammar från uppfattningen om att de en dag ska kunna säga att de inte tillhörde den passiva intelligentian som stod och såg på, att de gjorde skillnad och räddade liv." 
Att förlöjliga, förringa och diskret förfula den mest demokratiska idén vi har: alla människors lika värde och civilkurage är egentligen ofattbart.  Om jag slutade bry mig och inget sade, vem hade jag varit då? Jo, bara en liten lort. 

Den kritik Janouch fick motta stod inte i proportion till det drev som drevs mot bokhandeln* som inte ville sälja hennes böcker mer, eller dem som försökte balansera överdrifterna kring Sveriges fullständiga kollaps i polsk tv. Det var alltså kritik. Det kunde kanske Alice med flera tänka lite mer på? Däremot inte sagt att det inte finns problem med farlig segregation och klyftor som växer, citerar DN: "åtta rikaste personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen. Och klyftorna fortsätter att öka", vilket ytterligare spär på problemen. Men jag håller nog med Mattias Svensson här.  Bara sluta förfölja folk. Tål kritik, eller näbben. Hota och förfölj inte människor som inte delar dina åsikter bara. - Och polarisering är farligt, det har Alice Teodorescu helt rätt i, men det är fördumningskulturen också. Detta är dock inte ett svenskt problem, så jag tycker nog att svenska turistbyrån borde prata lite allvar med Katerina Janouch och hennes vänner snart. 

Katerina Janouch: "Enligt min åsikt kan Peter Wolodarski inte sitta kvar som chefredaktör i ett demokratiskt land med 250 års yttrandefrihet. Hans styre av DN är skamligt. En demokrati får inte styras på detta vis genom medias hat och godtycke. Denna makt måste förvaltas med respekt, inte ges bort till hatiska vänstermän med dokumenterade problem med kvinnor. SVT bjöd in mig till debatt med Hynek Pallas, jag tackade ja, han tackade nej. Vad säger detta?" Läs hela texten här. Proportionerna, vart tog ni vägen? Vem vill tysta vem? Här är liten festlig sammanfattning "Alla gånger Katerina Janoush inte har blivit kränkt", hon som kallar en bokhandlare vägglus. 

Att vara borgerlig är verkligen inte detsamma som att vara Sverigedemokrat, däremot blir delar av borgerligheten farlig när den trivialiserar både historiska erfarenheter, Alice, och de faktiska hoten dessa trollfolk utsätter andra för. Detta tillsammans med lögnens absoluta lätthet (Åkesson, Trump, vissa skidåkare och så vidare).

Jag önskar att alla samtal var som dem i Idévärlden. Där olika idéer möts och samtalen andas respekt (se!) och nyfikenhet.

Alla ser att det finns problem och vi måste hjälpas åt mer. Jag tror att de flesta känner berättigad oro av något slag. Det är inte bara rasister och fascister som har ensamrätt på att känna osäkerhet kring världens tillstånd, tvärtom. Det är våra tolkningar, nyanserna och våra olika ideologiska idéer kring hur vi ska lösa dessa problem som skiljer oss åt - samt hur vi uttrycker detta. Börja där. Om det finns några oklarheter kring allas lika värde, kan man läsa GP.

Puss och kämpa och så vidare,

/Döden döden döden

* Det fria valet (för företagare) ska det enbart gälla di brune!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar