måndag 26 november 2012

Totalt fatalt och lite gnälligt

Jo, så kan man sätta kaffet i vrångstrupen när man läser dagens debattsida i Sydsvenskan om hur väl våra folkvalda väljer att tolka patientsäkerhet och vårdkvalitet. Fniss, frustration eller ursinne och vrede? Dagsformen avgör.  Eller titta på SVT Play och dokumentären om "Organdonatorn som vaknade" för vidare perspektiv, avseende både patientsäkerhet och klassisk arrogans? För dagens ord måste väl ändå vara: arrogans? Det är  viktigare att vi konsumerar, säg en hamburgare extra i månaden, än betalar för sjukvården, om jag förstod andemeningen i dagens artikel rätt?

Att lyssna på läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, patienter, Socialstyrelsen och försäkringsbolag är inte bra. Vi vet helt uppenbarligen inte vårat eget bästa och ska hållas oinformerade så långt det är möjligt. Det mest intressanta är att man i regionens ledning ser det som dåligt ledarskap att alarmera om allvarliga sjukvårdsbrister.  Att man så totalt missat att det är VI som äger vården. Inte Regionchefen och chefer som är mer lojala sina chefer än själva uppdraget, det vill säga god och säker vård.  Jag älskar er som  vågar stå för ert yrke, även om det kostar.


Och när vi ändå pratar kostnader och sjukvård så poppar Ockhams rakkniv gärna upp.  Enklaste lösningen är inte alltid rätt, och framförallt inte billigast. Ibland har jag tänk att Region Skåne måste ha knutit näven hårt i fickan när jag överlevde. Förstå vilka kostnader! Vilka enorma resurser och kostnader för både sjukvård och samhälle. Tänk om.... Ja, men tänk om jag fått adekvat vård från början istället!?! Wow, det mina vänner hade ju ändå varit billigast, effektivast och bäst?

Jag ska berätta om doktor "Mc Charmy" och alla spännande turer, men jag är för trött. Däremot kan jag meddela att vår nya fågelmatare är en smash hit på byn  - och det det gillar vi. Kul att känna sig lite poppis ibland.


Hejhej med en kopp i blått,
Döden döden döden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar