tisdag 5 mars 2013

I väntans tider

Två olika läkare ska ringa mig idag på mobilen. De kan, under inga omständigheter, lämna ungefärlig tid. 'Det kan vara tidigt, mitt på dagen eller efter kontorstid. Ha mobilen laddad och med dig hela tiden.'


andy warhol


Jag vill lägga eländet bakom mig, men jag har börjat den här processen; analysen och summeringen, så jag får stå mitt kast.


... På NIVA. Ett gäng sjuksköterskor står vid min sjuksäng och det är i slutet av vårmånaden. En av dem, med stjärnor i blick, säger att Dr Mc Charmy (Mr Vain), ringt. - Han var sååååå ledsen och han hade aldriiiig kunnat ana att det skulle gå så hääär illa... Jag frågade dem bara hur det hade gått med strejken - om de hade vunnit? Osäker på deras svar.

Lite ny datortomografi och sedan vidare till Neurologen i min hemstad. Ett av världens största stroke-centrum, eller är det ett av Europas? Minns inte. Smutsigt, otrevlig och overkligt. Alla dessa flackande blickar och icke-svar. 'Per definition har du haft en stroke, men inte egentligen' då jag frågade om mitt huvud. Jag letade svar, identifikation och förklaringar, men nej, där var det tomt.

Rummet, jag var bara där ett par dagar, låg i korridorens ände, så jag och anhöriga fick fråga om provtagningar och mediciner. Oj, vi glömde visst dig...igen. Dagligdags. En dag kom en sköterska in, för jag hade fått klåda kring plastplupparna på mitt bröst (för ekg) och hon: - Va! Har du fått ligga med dessa på i flera dagar!? Har ingen hjälpt dig med detta? Nej, ingen hjälpte mig på ett enda sätt eller vis. Några dagar, fem eller sex kanske, senare skrevs jag ut med sjukskrivning någon månad och en nyfödd på armen. Tryggt och bra och så sorgligt att man vill falla itu. Eller bli heligt förbannad. Jag blir så illa berörd när jag tänker på vården och bemötandet där att jag måste sluta skriva, men en tanke jag burit med mig sedan jag var där är: HUR ÄR DET MÖJLIGT ATT GLÖMMA GE PATIENTER, SOM LEGAT FÖR DÖDEN, MEDICIN (SAMT INFORMATION OCH OMSORG)? Hur resonerar man? Hur vill man bedriva sjukvård i Sverige idag? Är vi bara diagnoskoder, kostnader eller intäkter?
Enda skälet till att jag stått ut och håller ihop är att detta bara hände mig, men nu verkar inte det stämma. Slarvet satt i system. Vanvård, inte sjukvård. Finns det inte en enda intelligent människa inom sjukvården som kan klura ut det här, eller är det bara mammon? Mammon och lättja?


Eder,
Döden döden döden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar