onsdag 1 maj 2013

Upp till kamp då!

Vissa går i trasiga skor, några demonstrerar och andra tvättar fönster. Livet är fullt av möjligheter och idéer. Ibland behöver man bara vila, men aldrig glömma vår historia. 



Jag tänkte, dagen till ära, fokusera lite på ARBETE, och kom att tänka på den intressanta intervjun i P1:s program Tendens med läkaren Stefan Brandt som 'sa upp sig för att överleva'. Läkaren som inte orkade. Inte orkade vara duktig mer. Duktig i sitt yrke, kall och mot sina chefer. För det är där det brister, för den med yrkesmoral baserad på etik* man inte får möjlighet att utöva, på grund av kortsiktig politik och beslut fattade av människor utan djupare kunskap eller ambitioner, utöver pengasparande. Då kan det bli för mycket till slut, och för sorgligt. Som vår käre husläkare, som arbetar jämt och hårt. Ibland undrar jag hur människan ska hålla, denne engagerade slitvarg. Kontemplera gärna lite över vart vi är på väg, och hur vi ska uppmuntra de läkare som kämpar. Och vilken typ av läkare tror ni kommer frodas i dagens klimat, och vem vi vill träffa vid sjukdom?

Så lite lämplig musik avslutningsvis?  Kämpa, puss, hytt med näven och heja heja.

/Döden döden döden (tackar hvdvrk idag)

* Läser om etik på Läkarförbundets hemsida. Kunde inte hitta, när jag ögnade igenom texten, att man måste vara lojal sin chef, snarare än uppdrag (den goda vården). Däremot detta:

'God etik hos läkarkåren är en viktig förutsättning för bra hälso- och sjukvård. Det gäller i synnerhet i patient-läkarrelationen, men också i relationen till kollegor, arbetskamrater och samhället i övrigt. Läkarförbundet arbetar också kontinuerligt med att synliggöra etiska frågeställningar i den kliniska vardagen och att sprida kunskap om nationella och internationella etiska regler, ett urval finner du här på hemsidan'




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar